slagveldstudies 14-18
balk
 
Slagveldstudies 1914-1918

De eerste twee delen van een reeks slagveldgidsen naar de velden van de Eerste Wereldoorlog. Twee delen naar de oostelijke Champagne zijn nu verschenen. Met beschrijvingen van de gevechten, full-color reliëfkaarten, toen-en-nu fotovergelijkingen, dagboekcitaten, panoramafoto's, troepenindelingen en een volledig bezoek aan het slagveld nu.

Elk deel begint met een uitgebreide beschrijving van de krijgshandelingen in de behandelde sector. Het verhaal wordt zoveel mogelijk verteld vanuit het gezichtspunt van de twee strijdende partijen, door gebruik te maken van zowel Frans als Duits bronmateriaal. Er is aandacht voor het landschap, de invloed van het terrein op de gevechtshandelingen en de ervaringen van de enkele soldaat. Speciaal voor deze gidsen vervaardigde full-color hoogtereliëfs maken het slagveld en het verloop van de frontlijn inzichtelijk. Na een beschrijving van de historische gebeurtenissen voert een praktisch reisgedeelte de lezer naar het slagveld van vandaag, met zijn monumenten, begraafplaatsen en verdedigingswerken. De doelen worden puntsgewijs besproken en zijn met het kaartmateriaal goed te bereiken. Wie echter beschikt over een GPS ontvanger kan deze benutten om nog gemakkelijker naar het doel te navigeren want alle beschreven objecten zijn voorzien van GPS coördinaten.

Rijk geïllustreerde gidsen in handzaam formaat. Een ideale begeleider bij een verkenning van de wat minder bekende slagvelden van de Eerste Wereldoorlog.

GPScompatible
   
MASSIGES - HET EERSTE JAAR
massiges voorkant
Main de Massiges, Fortin de Beauséjour, september 1914 - augustus 1915
Aris de Bruijn
Dit boek behandelt de geschiedenis op de slagvelden van Main de Massiges en Beauséjour, in de periode voorafgaand aan het grote Franse herfstoffensief dat begon op 25 september 1915. Het vertelt hoe de legers in het gebied bij Massiges aankomen na de terugtocht van de Marne in september 1914. Het beschrijft de eerste gevechten en de overgang naar de stellingenoorlog; hoe de legers zich organiseren aan het front en in het achterland. Vervolgens ontbranden de gevechten van het winteroffensief van december 1914 tot maart 1915. We zien de eindeloze repetitie van nutteloze aanvallen die weinig terreinwinst en veel slachtoffers tot gevolg hebben. De periode tussen winteroffensief en herfstoffensief tenslotte kenmerkt zich door een ongekende mijnenoorlog. Het boek wordt afgesloten met een reisgedeelte naar het slagveld zoals het zich vandaag aandient, met onder meer een uitgebreide wandeling over Main de Massiges

ISBN 978 90 79547 01 2
192 bladzijden, 167 afbeeldingen in zwart-wit en kleur,
29 kaarten waarvan 14 full-color.

Formaat 21 x 14,8 cm. Paperback. Prijs 15 €.

Klik hier voor een impressie van de inhoud en de inhoudsopgave

Direct bestellen klik hier

 
SOUAIN - NAVARIN
souain navarin voorkant
Champagne 1914-1916
Jean-Pierre Maessen
Het boek neemt u mee naar de eerste gevechten rond Souain, de Franse aanvallen in de winter van 1914-1915, de zware strijd om het Bois Sabot en de worsteling om de mijnkrater bij de Moulin de Souain. Daarna bent u getuige van de voorbereidingen voor de groots opgezette aanval van 25 september 1915 en de hierop volgende Herfstslag in de Champagne. De betrekkelijkheid van succes in de Eerste Wereldoorlog wordt gestalte gegeven door de Duitse herovering van de Ferme de Navarin in februari 1916, het restant van de hoger gelegen hoeve waar in september 1915 zoveel Frans bloed om was vergoten. Alle krijgshandelingen worden verduidelijkt met kaartmateriaal waarop frontlijnen en troepenopstellingen staan aangegeven, voor een deel in 3-D reliëf uitgevoerd. Ook dit boek eindigt met een reisgidshoofdstuk, waarin alle bezienswaardigheden in de regio aan bod komen, en waarbij wordt terugverwezen naar de hoofdstukken waarin de bijbehorende historische achtergronden worden beschreven.

ISBN 978 90 79547 02 9
182 bladzijden, 154 afbeeldingen in zwart-wit en kleur,
40 kaarten waarvan 17 in full-color.

Formaat 21 x 14,8 cm. Paperback. Prijs 15 €.

Klik hier voor een impressie van de inhoud en de inhoudsopgave

Direct bestellen klik hier