slagveldstudies 14-18
balk
 
De Amerikaanse 26th Division in de
groeve Froidmont
Aris de Bruijn, mei 2003, aangevuld 2009
De "Carrière des Américains" bij Braye-en-Laonnois
ChemindesDames kaart

Fragment uit een Duitse Streifenkarte uit mei 1918, kort voorafgaand aan de Duitse "Slag tussen Soissons en Reims". In rood aangegeven zijn Franse loopgraven. De situatie moet vrijwel gelijk zijn aan die ten tijde van de Amerikaanse aanwezigheid. In het midden van de kaart, in blauw aangegeven, de groeve Froidmont. Op de vergroting zijn tevens zichtbaar de plaats Braye-en-Laonnois aan de rechterkant, en het kanaal van de Oise naar de Aisne, van linksboven naar rechtsonder, dat ter plaatse onder het Chemin des Dames plateau doorgaat via een tunnel.

Eén van de steengroeves waar delen van de 26th Division werden ondergebracht was de Carrière de Froidmont, vernoemd naar de boerderij Froidmont en gesitueerd op het grondgebied van Braye-en-Laonnois.
Vrijwel de hele oorlog  in bezit geweest van de Duitsers, met name Infanterieregiment 20, die er de naam "Tauentzien-Höhle" aan hadden gegeven, kwam de groeve in Franse handen na de herovering van het plateau van de Chemin des Dames in 1917. Rondom de groeve werd stevig gevochten, maar dat was allemaal ver voor de Amerikanen arriveerden. Begin 1918 was het hele Chemin des Dames plateau onomstreden Frans bezit totdat de Duitsers in mei opnieuw bezit namen van het plateau. De Amerikanen waren toen echter al weer vertrokken. Na de oorlog werd de groeve van Froidmont door de Fransen ook wel de "Carrière des Americains" genoemd vanwege de vele Amerikaanse inscripties, maar er zijn ook Duitse en in mindere mate Franse opschriften en sculpturen te vinden. De groeve is in beheer bij een vereniging en alleen op afspraak te bezoeken. De toegang is ook wat lastig want de enige manier om de groeve binnen te gaan is via een ladder door een gat in het plafond, dat is afgesloten met een luik. Alle oorspronkelijke toegangen hebben de oorlog niet ongeschonden overleefd. Deze niet vrije toegang heeft als gelukkige bijkomstigheid gehad dat het een hindernis heeft gevormd voor vandalen en souvenirjagers en daardoor zijn zeer veel authentieke opschriften en sculpturen bewaard gebleven.

Hieronder een fotoimpressie van een bezoek aan de groeve en een selectie van Amerikaanse opschriften. Men vindt er getuigenissen van 101st en 102nd Regiments, nationale symbolen zoals indianen, stars and stripes, Buffalo Bill, vrijmetselaarssymbolen, namen en adressen uit Connecticut, Massachusetts, religieuze symbolen.
entree Froidmont
entree Froidmont
De toegang tot de groeve via een ladder, van buiten en van binnen gezien
 
58
70
 
74
125
 
75
78
 
80
124
 
98
94
 
88
101
 
110
85
 
104
143
 
134
127
 
De vereniging die zich heeft ontfermd over de groeve Froidmont is de Association Chemin des Dames, te bereiken via de voorzitter Gilles Chauwin, 27 rue du Québec, 02000 LAON.